Vogue Uroda VIP

tekst KATARZYNA STRASZEWICZ

JOANNA CZECH E A IE IE E WA ZE Cate Blanchett, Anny Wintour

czy Christy Turlington. Sprawdzam, jakie poleca im zabiegi i kosmetyki.

Spotykam się z mą Thurman rano w jej nowojorskim apartamencie. mówiłyśmy się na masaż. W połowie przerywamy, a już o lecimy na Bahamy, zabieg ko czymy wieczorem pod palmami oanna Czech opowiada, jak czasem wygląda jej dzie pracy. Pierwszy gabinet otworzyła w 987 roku w omży, zaraz po uko czeniu szkoły kosmetycznej. Po dwóch latach wyjechała do Stanów, a 6 lat pó niej prowadziła

już własny salon na Manhattanie, kolejne otworzyła w os Angeles i Dallas. Dla uropejczyków pielęgnacja skóry to element codziennej higieny od wczesnych lat. W Stanach ludzie po raz pierwszy odwiedzają kosmetyczkę dopiero jako dorośli, chyba że będąc nastolatkami mieli poważne problemy z cerą. Rynkiem rządzą trendy, chcemy używać kosmetyków, które zobaczymy w gazetach, tymczasem pielę- gnacja skóry nie ma nic wspólnego z modą. Wielu moich klientów zaszkodziło cerze, nadużywając produktu, który akurat był na fali. Opór przed wizytą u kosmetyczki wzmaga niczym nieuzasadniony stereotyp,

że jak raz się pójdzie, to trzeba będzie chodzić regularnie. Czy, że po zabiegu będzie tylko gorzej mówi oanna. A może być go- rzej? pytam. eśli oczyszczam skórę manualnie, mocno pobu- dzam, więc mogą pojawić się pęknięcia, zaczerwienienia, podraż- nienia, a nawet wypryski. ednak zawsze po zabiegu klienci dostają rodzaj recepty, czego i jak używać. iczy się też dieta, aktywność zyczna, efekty zdrowego trybu życia od razu widać na skórze. ajważniejsza jest jednak systematyczność, odpowiednie produkty i właściwa technika.

Joanna do zabiegów stosuje preparaty z witaminami C, , palmitynianem retinolu, kwasem hialuronowym, aminokwasa-mi, ekstraktami roślinnymi, między innymi z awokado, olejami
z
rozmarynu i lipy, alfa- oraz beta-hydroksykwasami i peptydami. ajchętniej wykorzystuje kosmetyki takich marek, jak n iron, intner s Daughter, atura Bissé, Skin, Meder, Tammy ender. ie wszystkie są dostępne w Polsce, ale jej ulubione produkty złuszczający tonik na przebarwienia, dotleniające serum czy rege- nerujący krem-maskę, który odtwarza skład ochronnej substancji pokrywającej ciało noworodka, marki Biologi ue Recherche, można kupić online. oanna Czech działanie kosmetyków wzmac- nia ultrad więkami, światłem D, mikroprądami, krioterapią

i masażem. Masuje twarz dło mi albo specjalnymi urządzeniami, czasem nakłada na nią maseczkę w płachcie i wodzi po powierzchni kostkami lodu. waża, że preparaty w formie toniku najlepiej wklepywać, nazywa to techniką press release. ie ma co się bać mieszania produktów. wielbiam łączyć jedno serum z innym lub

z nawilżaczami, produkty różnych linii, bo nie tra łam dotąd na jedną, idealną do wszystkiego. Zarówno preparaty z silniejszymi składnikami, jak i aktywne zabiegi, lepiej stosować jesienią. iedy jest chłodniej, skóra goi się szybciej radzi kosmetyczka.